Vitamin A
Vitamin A sangat penting untuk mata, kesihatan kulit, membaharui sel-sel tubuh, memelihara selaput lendir dan lain-lain.
Jika kekurangan vitamin A, seseorang boleh mengalami sakit mata hingga tidak dapat melihat dengan jelas, boleh mengakibatkan kulit kering, sakit selaput lendir, selaput mata dan selaput kening mata.
Juga, kekurangan vitamin A ini boleh menyebabkan kanak-kanak lambat berkembang, lemah, sakit gigi dan sukar menahan serangan penyakit dari luar.
KANDUNGAN VITAMIN B1 DI DALAM MADU
Vitamin
B1 mempunyai peranan penting dalam memproses zat gula, maka ia sangat
berguna bagi tubuh seseorang, supaya ia dapat memelihara keselamatan
urat saraf dan alat-alat urat saraf dapat menjalankan tugasnya dengan
baik.
Seterusnya, vitamin B1 ini mempunyai peranan penting untuk mengatur proses penghadaman dan menjaga selera makan seseorang.
Jika vitamin B1 ini kurang di tubuh seseorang, hal itu akan menyebabkan
kurang selera makan, menyebabkan muntah, tidak mudah buang air besar,
bengkak urat saraf, sakit anggota tubuh dan mandul bagi wanita. Ini juga
boleh menyebabkan kanak-kanak lambat membesar.
KANDUNGAN VITAMIN B2 DI DALAM MADU
Vitamin B2 menyampaikan hydrogen kepada sel-sel hidup yang sedang kotor. Dan ia juga berguna untuk menyelamatkan tubuh dari air dan garam melalui buah pinggang, selain dapat membantu tubuh untuk menyerap zat besi dan memanfaatkannya.
Jika seseorang kurang vitamin B2 ini, kemungkinan besar akan berlaku
bengkak-bengkak di tubuh atau retak-retak di bibir dan disekitar mulut
dan lidah, malah menimbulkan gejala yang lain seperti pecah-pecah dan
jerawat di kulit sekitar hidung, juga menyebabkan pada kornea mata
(selaput beting mata) serta sering keluar air mata (bukan kerana
menangis) dan sakit memandang cahaya terang, selain lemah penglihatan.
Kekurangan vitamin B2 ini juga boleh menyebabkan tidak lancar pencernaan
serta badan terasa lemah tidak bermaya.
Antara Fungsi Vitamin B2 ialah:
1. Vitamin B2 atau Riboflavin sangat penting untuk sesuatu protein, lemak dan karbohidrat menjadi gula.
2. Riboflavin membantu dalam produksi dan perbaikan jaringan tubuh, yang efisien.
3. Riboflavin membantu pertumbuhan normal dan pengembangan, produksi
dan regulasi hormon tertentu, pembentukan sel darah merah dan antibodi.
4. Riboflavini menjadikan kulit, kuku dan rambut cantik serta sihat. Ia juga memperkuat selaput lendir mulut, bibir, dan lidah.
5. Riboflavin memainkan peranan penting dalam kesihatan mata dan dapat
mengurangkan ketegangan. Vitamin B2 sangat membantu mencegah glaukoma.
6. Riboflavin yang diperlukan tubuh untuk menjaga selaput lendir yang
terletak di seluruh saluran pencernaan dan untuk menjaga otot di
sepanjang lapisan saluran pencernaan.
7. Riboflavin membantu pencernaan dan membantu dalam fungsi sistem saraf.
8. Riboflavin bertindak sebagai antioksidan yang meneutralkan partikel perosak dalam tubuh yang dikenal sebagai radikal bebas.
9. Riboflavin diperlukan untuk mengaktifkan vitamin B6 dan vitamin K.
10. Riboflavin membantu memberikan semangat dan membantu untuk menjaga penampilan dan perasaan pemuda.
Apa itu Riboflavin?
Riboflavin juga dikenali sebagai Vitamin B2, adalah anggota kedua dari
kumpulan B kompleks. Nama "riboflavin" berasal dari "ribosa", merujuk
pada gula ribosa yang ditemukan di beberapa vitamin dan "cat kuning"
yang bererti kuning.
Sejak itu bahagian dari vitamin B kompleks yang
tetap kukuh bahkan setelah pemanasan, menganduni molekul yang sama
dengan gula ribosa dan berwarna kuning. Sebab itulah ia dikenali sebagai
riboflavin.
Vitamin ini sangat sensitif terhadap sinar ultraviolet dan juga akan hilang jika makanan terkena cahaya matahari yang terik.
Biasanya, apabila riboflavin berada di dalam tubuh, ia akan diserap ke
dalam saluran darah melalui dinding usus kecil. Dari sana, ia dibawa ke
jaringan tubuh dan dimasukkan ke dalam sel enzim.
Hati memiliki
konsentrasi tertinggi vitamin ini kerana mengandung sekitar sepertiga
dari keseluruhan riboflavin dalam tubuh. Ginjal dan hati memiliki
konsentrasi terkaya vitamin ini. Namun, tubuh tidak menyimpan dalam
jumlah besar.
Riboflavin adalah juga "Kecantikan" vitamin kerana menjadikan kulit, kuku dan rambut menjadi sihat dan cantik.
Kelebihan Riboflavin:
1. Riboflavin telah dibuktikan mampu mencegah perkembangan kanser. Di
mana, ujian terhadap tikus menunjukkan bahawa tikus yang diberikan
karsinogen sebenarnya gagal mengembangkan sel kanser pada tingkat yang
lebih tinggi bila diberikan dos Vitamin B2 yang banyak.
2. Riboflavin memiliki kemampuan untuk membantu menjaga sistem kekebalan tubuh berfungsi dengan baik.
3. Riboflavin adalah nutrisi antioksidan. Ia bekerja dengan cara
meneutralkan radikal bebas. Radikal bebas ini jika tidak dinyahkan boleh
merosakkan membran sel.
4. Dalam sebuah kajian dan penelitian,
menunjukkan bahawa Riboflavin memiliki manfaat psikologi di samping
memberikan manfaat bagi tubuh.
5. Riboflavin sangat sesuai ke atas
mereka yang menghidap penyakit kulit seperti jerawat, dermatitis, ekzema
dan pelbagai penyakit kulit lain.
6. Riboflavin juga memainkan
peranan penting dalam kesihatan mata di mana, ia boleh mengurangkan
ketegangan mata. Vitamin ini sangat membantu dalam menghindari penyakit
glaukoma.
7. Vitamin B juga digunakan dalam mengubati masalah ketagihan alkohol, masalah penghadaman dan masalah sakit sendi.
KANDUNGAN VITAMIN B3 DI DALAM MADU
Vitamin B3 sangat penting untuk menyediakan zat istlecholine yang diperlukan oleh tubuh seseorang dan berperanan penting untuk membersihkan tubuh dari zat-zat yang ganjil seperti ubat-ubatan dan lain-lain, juga mempunyai kegunaan penting untuk menambah kekuatan selaput lendir melawan bengkak-bengkak. Ia juga berfungsi untuk mempertahankan warna rambut dan menolong perut memproses makanan.
Vitamin B3 atau dikenali juga dengan nama Niacin diperlukan oleh badan kita untuk peredaran darah dan kulit yang sihat. Niacin adalah penting dalam menghasilkan tenaga daripada gula darah (blood sugar) dan dalam pembuatan lemak. Ia membantu dalam fungsi sistem saraf; dalam metabolisma karbohidrat, lemak dan protin; dan dalam pengeluaran asid hidroklorik untuk sistem penghadaman. Ia juga terlibat dalam pengeluaran cecair hempedu dan perut yang normal dan sitesis hormon seks. Niacin merendahkan paras kolestrol dan membaiki peredaran darah. Ia membantu dalam penyakit mental seperti schizophrenia dan ia juga sebagai menambah ingatan.
Jika seseorang kekurangan vitamin B3, ini akan menyebabkan:
1) makanan tidak dapat diproses dengan baik
2) mempercepatkan uban tumbuh di kepala
3) rambut gugur tanpa jelas sebabnya.
4) keletihan dan lemah badan
5) Pellegra,sejenis penyakit dengan gejala bengkak; kulit merekah atau pecah; bengkak mulut dan lidah; cirit; gangguan mental; pening; lemah badan; sakit kepala; lemah otot; rendah gula dalam darah.
KANDUNGAN VITAMIN B5 DI DALAM MADU
Vitamin B5 juga dikenali sebagai "vitamin anti-stress". Pantothenic acid memainkan peranan dalam pengeluaran hormon adrenal
dan pembentukan antibodi, membantu dalam penggunaan vitamin, dan
menolong menukarkan lemak, karbohidrat dan protin kepada tenaga. Ia
diperlukan oleh semua sel dalam badan dan tertumpu dalam organ badan.
Ia juga terlibat dalam pengeluaran " neurotransmitters ". Vitamin ini
adalah elemen perlu Koenzim A, bahan kimia badan penting yang terlibat
dalam kebanyakkan fungsi metabolisma. Pantothenic acid juga ialah
penambah stamina dan mencegah sesetengah bentuk anemia. Ia diperlukan
untuk salur perut-usus berfungsi dengan normal dan boleh menolong dalam
merawat tekanan dan rasa cemas (anxiety).
Ia juga dikenal dengan vitamin pencegah penyakit Pellagra. Penyakit ini mencakupi penyakit-penyakit kulit, alat pencernaan dan alat urat saraf. Adapun yang terjadi pada kulit ialah kering, merah-merah dan nampak kotor. Dan pada alat pencernaan terjadi pecah-pecah di mulut dan di bibir, bengkak di lidah dan usus, cirit-birit berpanjangan, muntah dan hilang selera makan. Dan dalam hubungannya dengan alat urat saraf, orang berkenaan biasanya mengalami kesusahan, lemah ingatan dan kegoncangan fikiran.
Kekurangan vitamin B5 juga boleh menyebabkan:
- Keletihan, lemah badan.
- Sakit kepala.
- Loya, muntah.
- Sakit abdomen.
- Lemah daya tahan kepada jangkitan saluran pernafasan.
- Kebas dan sesemut pada kaki.
- Kejang otot.
KANDUNGAN VITAMIN B6 DI DALAM MADU
Vitamin B6 ataupun pyridoxine adalah vitamin yang lebih banyak terlibat dalam fungsi badan berbanding dengan kebanyakkan nutrien yang lain. Ia memberi kesan kepada kesihatan fizikal dan mental. Ia adalah perlu untuk proses ungkaibina dan penggunaan protin, karbohidrat dan lemak daripada makanan, untuk pelepasan karbohidrat yang tersimpan di dalam hati dan otot bagi pengeluaran tenaga.
Pyridoxine juga membantu mengimbangi tahap sodium dan potassium. Vitamin B6 ini juga perlu untuk pengeluaran sel darah merah dan antibodi. Ia perlu bagi sistem saraf dan otak berfungsi dengan normal dan untuk sintesis nukleik asid RNA dan DNA, yang mana mengandungi arahan-arahan genetik bagi pengeluaran semula semua sel-sel dan pertumbuhan normal selular. Ia mengaktifkan banyak enzim dan membantu dalam penyerapan vitamin B12, dalam fungsi sistem imuniti, dan dalam pengeluaran antibodi.
Kekurangan vitamin B6 boleh menyebabkan:
- Keletihan, lemah badan.
- Kegelisahan.
- Depressi (rasa tertekan).
- Penyakit kulit.
- Bibir merekah , bengkak mulut dan lidah.
- Anemia.
- Sawan, pada bayi.
Kandungan Vitamin C dalam Madu
Vitamin C ialah antioksidan yang diperlukan oleh sekurang-kurangnya 300 fungsi metabolik dalam badan, termasuklah pertumbuhan dan penggantian tisu, fungsi kilang adrenal dan untuk gusi yang sihat. Ia menolong dalam pengeluaran hormon anti-stress dan interferon, sejenis protin sistem imuniti yang penting, dan diperlukan juga untuk metabolisma folik asid , tairosin, dan phenylalanine.
Kajian menunjukkan bahawa dengan mengambil vitamin C boleh mengurangkan gejala penyakit asma. Ia mencegah daripada kesan merbahaya pencemaran , menolong mencegah kanser, memelihara daripada jangkitan, dan meningkatkan imuniti. Vitamin C meningkatkan penyerapan zat besi. Ia boleh bercantum dengan bahan toksik seperti sesetengah logam berat, dan menjadikan mereka tidak merbahaya, oleh yang demikian bahan tersebut boleh dinyahkan daripada badan.
Vitamin ini juga boleh mengurangkan paras "low-density lipoproteins" (LDL) atau kolestrol yang tidak baik, dan pada masa yang sama meningkatkan " high-density lipoproteins " (HDL) atau kolestrol yang baik, juga menurunkan tekanan darah tinggi dan membantu mencegah " atherosclerosis". Ia juga sebagai keperluan dalam pembentukan collagen, mencegah daripada pembekuan darah yang tidak normal dan lebam, boleh mengurangkan risiko katarak (cataracts), dan mencepatkan penyembuhan luka dan terbakar.
Kekurangan vitamin C boleh menyebabkan;
- Lemah badan.
- Sakit-sakit dan sengal badan.
- Bengkak gusi.
- Hidung berdarah.
- Scurvy ( pendarahan pada badan, lebam-lebam, dan gusi berdarah; gigi mudah tercabut; pendarahan ke dalam otot dan sendi, yang menyebabkan kesakitan).
- Anemia
VITAMIN D
Vitamin D membantu menyerap kalsium dan phosphorus untuk memanfaatkan kedua-duanya dalam tulang dan gigi kita.
Kekurangan vitamin D boleh menyebabkan lemah badan bagi kanak-kanak dan rapuh tulang bagi orang dewasa, malah boleh menyebabkan titanus (penyakit kaku dan kejang anggota tubuh), terlambat tumbuh gigi dan tidak bagus bentuknya, serta mudah diserang penyakit-penyakit bengkak terutama bengkak hidung dan kerongkongan.
KANDUNGAN VITAMIN K DI DALAM MADU
Vitamin K penting untuk menegah keluar darah, yakni vitamin ini membantu untuk membentuk zat prothrombin kerana zat ini mempunyai tugas untuk membekukan darah.
Oleh itu, seseorang yang kekurangan vitamin K boleh menyebabkan darah lambat membeku jika terjadi pendarahan seperti luka.
Vitamin K ini juga biasa digunakan untuk mengubati bermacam-macam penyakit, antara lain limpa bengkak, batuk, darah tinggi, keluar darah dari mata dan hidung.
VITAMIN E
· penting dalam membentuk sel-sel peranakan, dan menjaga kekuatan dan ketahanannya. Ia juga memelihara anak dan kekuatan rahim ketika mengandung.
· salah satu antioksidan yang penting dalam pencegahan kanser dan penyakit kardiovaskular.
· memperbaiki peredaran darah, yang mana perlu untuk memperbaiki tisu, dan sangat berguna dalam rawatan "premenstrual syndrome" dan penyakit fibrocystic buah dada.
· memelihara pembekuan darah yang normal dan penyembuhan.
· mengurangkan parut yang diakibatkan oleh sesetengah kecederaan.
· mengurangkan tekanan darah.
· membantu dalam pencegahan penyakit katarak.
· mengendurkan otot kaki dari kekejangan.
· mengekalkan kesihatan saraf dan otot dan di masa yang sama menguatkan dinding kapilari.
· menggalakkan kulit dan rambut menjadi sihat.
· membantu mencegah anemia dan "retrolental fibroplasia", sejenis gejala mata yang boleh menjangkiti bayi pra-matang.
Kekurangan vitamin E boleh menyebabkan;
· sperma lelaki tidak subur dan boleh menyebabkan anak mati dalam kandungan.
· lemah otot yang mengakibatkan lumpuh dan lemah badan serta jantung.
· sel darah merah terbelah.
· perubahan degenerative pada sistem saraf dan otot.
· kelemahan dan kesulitan semasa berjalan.
· nyeri pada otot betis.
· gangguan penglihatan.
· warna kulit tidak sekata.
· mudah mengalami keradangan dan odema ( pengumpulan air dalam tisu), pada bayi.
· penuaan kulit sebelum masa.
· rambut gugur.
· Anemia.
Tahukah
anda bahawa pakar perubatan Islam, Muwaffaq Abdul Latif al-Baghdadi
telah menulis, “ Madu berfungsi menyingkir lebihan/bahan yang tidak
berguna daripada usus, menguatkan perut, membersih hati, melancarkan air
kencing, membersih dada (termasuk paru-paru), berguna pada orang yang
banyak lendir (madu membuang lendir), berguna terhadap tubuh yang ada
bahan sejuk dan penyakit batuk yang terjadi dari lendir.
Bau mulut (halitosis) merupakan masalah yang biasa
dialami oleh semua orang. Antara punca utamanya ialah tahap kebersihan gigi yang buruk. Namun terdapat
juga beberapa sebab yang lain. Masalah yang terjadi di daerah sekitar gigi
seperti masalah gusi, masalah permukaan lidah, gigi berlubang atau karang gigi
boleh membuatkan nafas berbau busuk.
Selain itu, gangguan penyakit lain juga boleh menjadi faktor timbulnya bau mulut tidak sedap. Gangguan tersebut bermula dari jangkitan saluran pernafasan, gangguan kelenjar lidah, gangguan pencernaan, bronkitis kronik, sinus, hingga pada diabetes. Penyebab lain yang sering terjadi ialah pola hidup yang kurang sihat seperti pola makan yang salah, sering mengalami sembelit, merokok dan panas dalam.
Meminum pada waktu pagi, satu sudu teh madu asli dan serbuk kayu manis yang dicampur dalam air panas (suam-suam kuku) dapat membuatkan nafas tetap segar sepanjang hari. InsyaAllah.
Sumber: Haviva A.B.- Dahsyatnya Mukjizat Madu
Apakah sifat-sifat penting Habbatus Sauda?
Herba Habbatus Sauda mengandungi lebih 100 komponen, ramai yang masih kekal untuk ditemui. Ia adalah sumber yang kaya dengan asid lemak tak tepu dan mengandungi minyak kira-kira 35%, protein 21%, dan 38% karbohidrat. Lebih daripada 50% daripada minyak adalah asid lemak. Ia adalah asid linoleik dan kandungan asid gamma linolenik bentuk bantuan Prostaglandin E1, yang membantu tubuh untuk menghalang jangkitan, mengimbangkan sistem imun, dan mengawal tindak balas alergi. Gamma-linolenik asid juga membantu menstabilkan membran sel. Habbatus sauda juga mengandungi minyak meruap kira-kira 0,5-1,5% termasuk Nigellone dan thymoquinone yang telah dikaji untuk anti-histamin, anti-oksida, anti berjangkit, dan saluran pernafasan dan paru-dialating kesan.
beberapa kegunaan tradisional Habbatus Sauda?
Secara tradisinya, Black Seed telah digunakan untuk pelbagai keadaan dan rawatan yang berkaitan dengan kesihatan pernafasan, perut dan aduan usus, buah pinggang & hati sokongan, peredaran darah dan sokongan sistem imun, dan untuk meningkatkan kesihatan umum. Minyak Habbatus Sauda telah digunakan topically untuk keadaan kulit yang berbeza, kekeringan, sendi dan urut kulit kepala.
Apa penyelidikan saintifik telah terdapat pada Habbatus Sauda?
Sejak tahun 1959, telah ada lebih 200 pengajian di universiti artikel dan antarabangsa yang diterbitkan dalam pelbagai jurnal menunjukkan hasil yang luar biasa menyokong beberapa menggunakan tradisional. Pada tahun 1960, penyelidik Mesir diasingkan bahawa Nigellone, yang hanya didapati dalam Habbatus Sauda dan bertanggungjawab untuk kesan saluran pernafasan dan paru-dialating. Baru-baru ini saintis di Eropah mengkaji kesan-kesan anti-bakteria dan anti-mikosis minyak biji hitam. Saintis di Cancer dan Immuno-Biological Laboratory dilaporkan dalam kajian bahawa Habbatus Sauda boleh merangsang sumsum tulang dan sel-sel imun dan boleh meningkatkan pengeluaran interferon, melindungi sel-sel normal terhadap sel memusnahkan kesan virus, dan meningkatkan bilangan anti-badan menghasilkan B sel-sel.
Bagaimana pula dengan kesan Habbatus Sauda dan Prostaglandin E1 Sistem Imun?
Melalui pembentukan Protaglandin E1, sistem imun yang lengkap adalah harmoni dan reaksi lebih-reaktif alah badan stabil. Oleh jangkitan juga menghalang, sistem imun mampu untuk mencegah dan mengawal penyakit-penyakit kronik. Sel-sel sihat dilindungi daripada kesan merosakkan virus, tumor menghalang. Sebagai hasil sel Interferon protein terbentuk, menghalang pertumbuhan merosakkan mikro-organisma. Baru-baru ini kajian klinikal bebas dalam Archives of Aids menyifatkan kemungkinan kesan Habbatus Sauda pada sistem pertahanan dengan meningkatkan nisbah antara pembantu sel T dan penindas T-sel oleh jumlah yang besar sementara juga meningkatkan aktiviti sel pembunuh semula jadi.
beberapa Kesan lain Habbatus Sauda?
Habbatus Sauda boleh menyokong metabolisme dan memperbaiki sistem penghadaman. Telah ada kajian yang diterbitkan bahawa Black Seed menunjukkan mungkin mempunyai kesan merendahkan tahap gula dalam darah dan boleh berguna dalam rawatan diabetes melitus.
Apakah faedah keseluruhan Black Seed?
Habbatus Sauda adalah herba yang bermuka-muka dengan banyak manfaat, terutama apabila ia datang untuk mengekalkan sistem imun yang kuat dan sihat. Ia juga amat berguna untuk aduan pernafasan dan alahan bermusim, lemah atau terlalu merangsang sistem imun, buah pinggang atau hati masalah, aduan pencernaan dan perut, dan isu-isu yang berkaitan dengan sendi dan peredaran. Habbatus Sauda adalah herba yang selamat yang boleh digunakan oleh sesiapa sahaja. Ia tidak mempunyai kesan sampingan yang diketahui dan mempunyai sejarah yang panjang digunakan untuk beberapa ribu tahun.
• Ekstrak HABBATUS SAUDA adalah anti-hipertensi, karminatif dan anti-parasit.
• HABBATUS SAUDA digunakan untuk mengubati penyakit yang berkaitan dengan sistem pernafasan, sistem peredaran darah dan daya tahan tubuh, perut dan intertines, ginjal dan bahkan hati.
• benih telah diketahui terbukti berkesan dalam memerangi jangkitan parasit, asma,bronkitis, rematik dan gejala gumpalan.
• mereka juga memberikan manfaat kesihatan seperti meningkatkan nada tubuh,merangsang tempoh menstruasi, meningkatkan pengeluaran susu pada ibu menyusui dan meningkatkan aliran susu ibu.
• HABBATUS SAUDA menenangkan sistem saraf, quells kesakitan kolik, merangsang ekskresi urin, membantu petrussis dan meningkatkan pencernaan.
• HABBATUS SAUDA menstimulasi tenaga tubuh dan membantu dalam pemulihan daripada keletihan dan dissipatedness.
• menyediakan ubat yang berkesan untuk keadaan kulit, seperti alergi, eksim, jerawat,proriasis dan bisul.
• HABBATUS SAUDA menggalakkan pengeluaran sumsum tulang dan sel-sel dari sistem kekebalan tubuh, meningkatkan produksi interferon, melindungi sel-sel normal darikerosakan akibat penyakit virus, menghancurkan sel tumor dan meningkatkan jumlah sel-sel B menghasilkan antibodi.
• HABBATUS SAUDA mengandungi hormon seksual kuat, perangsang, enzim pencernaan,antasida dan ubat penenang, semua yang membantu meningkatkan sistem daya tahan tubuh dan penyakit mendahuluinya.
• biji mengandungi beta-sitosterol-an sterol antitumor. mereka sangat berkesan dalam menyembuhkan abses dan tumor dari perut mata, dan hati.
• biji HABBATUS SAUDA juga digunakan untuk mengubati perut kembung, diare, buasir, sembelitdan disentri.
MANFAAT MADU – MENGHILANGKAN BAU MULUT
(HALITOSIS)
Selain itu, gangguan penyakit lain juga boleh menjadi faktor timbulnya bau mulut tidak sedap. Gangguan tersebut bermula dari jangkitan saluran pernafasan, gangguan kelenjar lidah, gangguan pencernaan, bronkitis kronik, sinus, hingga pada diabetes. Penyebab lain yang sering terjadi ialah pola hidup yang kurang sihat seperti pola makan yang salah, sering mengalami sembelit, merokok dan panas dalam.
Meminum pada waktu pagi, satu sudu teh madu asli dan serbuk kayu manis yang dicampur dalam air panas (suam-suam kuku) dapat membuatkan nafas tetap segar sepanjang hari. InsyaAllah.
Sumber: Haviva A.B.- Dahsyatnya Mukjizat Madu
HABBATUS SAUDA
Apakah Black Seed?
Habbatus Sauda adalah herba tradisional yang telah digunakan untuk beribu-ribu tahun oleh orang-orang yang hidup di Timur Tengah dan beberapa bahagian Asia dan Afrika untuk mempromosikan kesihatan dan kesejahteraan umum. Ia juga dikenali "Blessed Seed".
Habbatus Sauda adalah herba tradisional yang telah digunakan untuk beribu-ribu tahun oleh orang-orang yang hidup di Timur Tengah dan beberapa bahagian Asia dan Afrika untuk mempromosikan kesihatan dan kesejahteraan umum. Ia juga dikenali "Blessed Seed".
Apakah sifat-sifat penting Habbatus Sauda?
Herba Habbatus Sauda mengandungi lebih 100 komponen, ramai yang masih kekal untuk ditemui. Ia adalah sumber yang kaya dengan asid lemak tak tepu dan mengandungi minyak kira-kira 35%, protein 21%, dan 38% karbohidrat. Lebih daripada 50% daripada minyak adalah asid lemak. Ia adalah asid linoleik dan kandungan asid gamma linolenik bentuk bantuan Prostaglandin E1, yang membantu tubuh untuk menghalang jangkitan, mengimbangkan sistem imun, dan mengawal tindak balas alergi. Gamma-linolenik asid juga membantu menstabilkan membran sel. Habbatus sauda juga mengandungi minyak meruap kira-kira 0,5-1,5% termasuk Nigellone dan thymoquinone yang telah dikaji untuk anti-histamin, anti-oksida, anti berjangkit, dan saluran pernafasan dan paru-dialating kesan.
beberapa kegunaan tradisional Habbatus Sauda?
Secara tradisinya, Black Seed telah digunakan untuk pelbagai keadaan dan rawatan yang berkaitan dengan kesihatan pernafasan, perut dan aduan usus, buah pinggang & hati sokongan, peredaran darah dan sokongan sistem imun, dan untuk meningkatkan kesihatan umum. Minyak Habbatus Sauda telah digunakan topically untuk keadaan kulit yang berbeza, kekeringan, sendi dan urut kulit kepala.
Apa penyelidikan saintifik telah terdapat pada Habbatus Sauda?
Sejak tahun 1959, telah ada lebih 200 pengajian di universiti artikel dan antarabangsa yang diterbitkan dalam pelbagai jurnal menunjukkan hasil yang luar biasa menyokong beberapa menggunakan tradisional. Pada tahun 1960, penyelidik Mesir diasingkan bahawa Nigellone, yang hanya didapati dalam Habbatus Sauda dan bertanggungjawab untuk kesan saluran pernafasan dan paru-dialating. Baru-baru ini saintis di Eropah mengkaji kesan-kesan anti-bakteria dan anti-mikosis minyak biji hitam. Saintis di Cancer dan Immuno-Biological Laboratory dilaporkan dalam kajian bahawa Habbatus Sauda boleh merangsang sumsum tulang dan sel-sel imun dan boleh meningkatkan pengeluaran interferon, melindungi sel-sel normal terhadap sel memusnahkan kesan virus, dan meningkatkan bilangan anti-badan menghasilkan B sel-sel.
Bagaimana pula dengan kesan Habbatus Sauda dan Prostaglandin E1 Sistem Imun?
Melalui pembentukan Protaglandin E1, sistem imun yang lengkap adalah harmoni dan reaksi lebih-reaktif alah badan stabil. Oleh jangkitan juga menghalang, sistem imun mampu untuk mencegah dan mengawal penyakit-penyakit kronik. Sel-sel sihat dilindungi daripada kesan merosakkan virus, tumor menghalang. Sebagai hasil sel Interferon protein terbentuk, menghalang pertumbuhan merosakkan mikro-organisma. Baru-baru ini kajian klinikal bebas dalam Archives of Aids menyifatkan kemungkinan kesan Habbatus Sauda pada sistem pertahanan dengan meningkatkan nisbah antara pembantu sel T dan penindas T-sel oleh jumlah yang besar sementara juga meningkatkan aktiviti sel pembunuh semula jadi.
beberapa Kesan lain Habbatus Sauda?
Habbatus Sauda boleh menyokong metabolisme dan memperbaiki sistem penghadaman. Telah ada kajian yang diterbitkan bahawa Black Seed menunjukkan mungkin mempunyai kesan merendahkan tahap gula dalam darah dan boleh berguna dalam rawatan diabetes melitus.
Apakah faedah keseluruhan Black Seed?
Habbatus Sauda adalah herba yang bermuka-muka dengan banyak manfaat, terutama apabila ia datang untuk mengekalkan sistem imun yang kuat dan sihat. Ia juga amat berguna untuk aduan pernafasan dan alahan bermusim, lemah atau terlalu merangsang sistem imun, buah pinggang atau hati masalah, aduan pencernaan dan perut, dan isu-isu yang berkaitan dengan sendi dan peredaran. Habbatus Sauda adalah herba yang selamat yang boleh digunakan oleh sesiapa sahaja. Ia tidak mempunyai kesan sampingan yang diketahui dan mempunyai sejarah yang panjang digunakan untuk beberapa ribu tahun.
• Ekstrak HABBATUS SAUDA adalah anti-hipertensi, karminatif dan anti-parasit.
• HABBATUS SAUDA digunakan untuk mengubati penyakit yang berkaitan dengan sistem pernafasan, sistem peredaran darah dan daya tahan tubuh, perut dan intertines, ginjal dan bahkan hati.
• benih telah diketahui terbukti berkesan dalam memerangi jangkitan parasit, asma,bronkitis, rematik dan gejala gumpalan.
• mereka juga memberikan manfaat kesihatan seperti meningkatkan nada tubuh,merangsang tempoh menstruasi, meningkatkan pengeluaran susu pada ibu menyusui dan meningkatkan aliran susu ibu.
• HABBATUS SAUDA menenangkan sistem saraf, quells kesakitan kolik, merangsang ekskresi urin, membantu petrussis dan meningkatkan pencernaan.
• HABBATUS SAUDA menstimulasi tenaga tubuh dan membantu dalam pemulihan daripada keletihan dan dissipatedness.
• menyediakan ubat yang berkesan untuk keadaan kulit, seperti alergi, eksim, jerawat,proriasis dan bisul.
• HABBATUS SAUDA menggalakkan pengeluaran sumsum tulang dan sel-sel dari sistem kekebalan tubuh, meningkatkan produksi interferon, melindungi sel-sel normal darikerosakan akibat penyakit virus, menghancurkan sel tumor dan meningkatkan jumlah sel-sel B menghasilkan antibodi.
• HABBATUS SAUDA mengandungi hormon seksual kuat, perangsang, enzim pencernaan,antasida dan ubat penenang, semua yang membantu meningkatkan sistem daya tahan tubuh dan penyakit mendahuluinya.
• biji mengandungi beta-sitosterol-an sterol antitumor. mereka sangat berkesan dalam menyembuhkan abses dan tumor dari perut mata, dan hati.
• biji HABBATUS SAUDA juga digunakan untuk mengubati perut kembung, diare, buasir, sembelitdan disentri.
Minyak Habbatus Sauda
•
MINYAK HABBATUS SAUDA adalah anti-hipertensi, karminatif dan anti-parasit.
• HABBATUS SAUDA digunakan untuk mengubati penyakit yang berkaitan dengan sistem pernafasan, sistem peredaran darah dan daya tahan tubuh, perut dan intertines, ginjal dan bahkan hati.
• benih telah diketahui terbukti berkesan dalam memerangi jangkitan parasit, asma,bronkitis, rematik dan gejala gumpalan.
• mereka juga memberikan manfaat kesihatan seperti meningkatkan nada tubuh,merangsang tempoh menstruasi, meningkatkan pengeluaran susu pada ibu menyusui dan meningkatkan aliran susu ibu.
• HABBATUS SAUDA menenangkan sistem saraf, quells kesakitan kolik, merangsang ekskresi urin, membantu petrussis dan meningkatkan pencernaan.
• HABBATUS SAUDA menstimulasi tenaga tubuh dan membantu dalam pemulihan daripada keletihan dan dissipatedness.
• menyediakan ubat yang berkesan untuk keadaan kulit, seperti alergi, eksim, jerawat,proriasis dan bisul.
• HABBATUS SAUDA menggalakkan pengeluaran sumsum tulang dan sel-sel dari sistem kekebalan tubuh, meningkatkan produksi interferon, melindungi sel-sel normal darikerosakan akibat penyakit virus, menghancurkan sel tumor dan meningkatkan jumlah sel-sel B menghasilkan antibodi.
• HABBATUS SAUDA mengandungi hormon seksual kuat, perangsang, enzim pencernaan,antasida dan ubat penenang, semua yang membantu meningkatkan sistem daya tahan tubuh dan penyakit mendahuluinya.
• biji mengandungi beta-sitosterol-an sterol antitumor. mereka sangat berkesan dalam menyembuhkan abses dan tumor dari perut mata, dan hati.
• biji HABBATUS SAUDA juga digunakan untuk mengubati perut kembung, diare, buasir, sembelitdan disentri.
-Kembung (flatulence)
-Demam kahak – phlegmy fever
- menghancur gas/angin dalam perut
- menghancur lembapan (moisture)
- menghancur batu karang ginjal
- melancarkan haid
- menambah susu ibu
- mengeluarkan cacing (helminth)
- menambah tenaga dan stamina
- selsema
- buasir
- Semput
- sakit gigi
- mata berair
- kulit berkudis – skin ulser
- gigitan labah-labah
- selsema dengan bersin teruk
- kudis kaki
- kusta
- kulit yang jadi hitam – pigmentation
- kelemumur
- gigitan anjing gila – rabid dogs
- hydrophobia
Cara Amalan :
1. Titiskan 3-5 kedalam secawan air suam, dan kacau hingga sebati. Minum 3 kali sehari
2. Untuk sakit lutut/ kepala/ lenguh/ lebam/ angin/ terseliuh/ luka/ kudis/ sengat binatang, sapukan pada bahagian yang sakit.
• HABBATUS SAUDA digunakan untuk mengubati penyakit yang berkaitan dengan sistem pernafasan, sistem peredaran darah dan daya tahan tubuh, perut dan intertines, ginjal dan bahkan hati.
• benih telah diketahui terbukti berkesan dalam memerangi jangkitan parasit, asma,bronkitis, rematik dan gejala gumpalan.
• mereka juga memberikan manfaat kesihatan seperti meningkatkan nada tubuh,merangsang tempoh menstruasi, meningkatkan pengeluaran susu pada ibu menyusui dan meningkatkan aliran susu ibu.
• HABBATUS SAUDA menenangkan sistem saraf, quells kesakitan kolik, merangsang ekskresi urin, membantu petrussis dan meningkatkan pencernaan.
• HABBATUS SAUDA menstimulasi tenaga tubuh dan membantu dalam pemulihan daripada keletihan dan dissipatedness.
• menyediakan ubat yang berkesan untuk keadaan kulit, seperti alergi, eksim, jerawat,proriasis dan bisul.
• HABBATUS SAUDA menggalakkan pengeluaran sumsum tulang dan sel-sel dari sistem kekebalan tubuh, meningkatkan produksi interferon, melindungi sel-sel normal darikerosakan akibat penyakit virus, menghancurkan sel tumor dan meningkatkan jumlah sel-sel B menghasilkan antibodi.
• HABBATUS SAUDA mengandungi hormon seksual kuat, perangsang, enzim pencernaan,antasida dan ubat penenang, semua yang membantu meningkatkan sistem daya tahan tubuh dan penyakit mendahuluinya.
• biji mengandungi beta-sitosterol-an sterol antitumor. mereka sangat berkesan dalam menyembuhkan abses dan tumor dari perut mata, dan hati.
• biji HABBATUS SAUDA juga digunakan untuk mengubati perut kembung, diare, buasir, sembelitdan disentri.
-Kembung (flatulence)
-Demam kahak – phlegmy fever
- menghancur gas/angin dalam perut
- menghancur lembapan (moisture)
- menghancur batu karang ginjal
- melancarkan haid
- menambah susu ibu
- mengeluarkan cacing (helminth)
- menambah tenaga dan stamina
- selsema
- buasir
- Semput
- sakit gigi
- mata berair
- kulit berkudis – skin ulser
- gigitan labah-labah
- selsema dengan bersin teruk
- kudis kaki
- kusta
- kulit yang jadi hitam – pigmentation
- kelemumur
- gigitan anjing gila – rabid dogs
- hydrophobia
Cara Amalan :
1. Titiskan 3-5 kedalam secawan air suam, dan kacau hingga sebati. Minum 3 kali sehari
2. Untuk sakit lutut/ kepala/ lenguh/ lebam/ angin/ terseliuh/ luka/ kudis/ sengat binatang, sapukan pada bahagian yang sakit.
MINYAK ZAITUN (Extra Virgin)
Zaitun
Kesihatan Manfaat Minyak dan Pemakanan Minyak Zaitun manfaat
kesihatan minyak zaitun adalah luas dengan sifat-sifat positif baru yang
ditemui sepanjang masa. Satu kardiologi terkemuka mencadangkan
sekurang-kurangnya dua sudu makan minyak zaitun dara tambahan setiap
hari untuk menikmati pelbagai cara minyak zaitun boleh memberi manfaat kepada kesihatan anda dan kesejahteraan.
Terkini Minyak Zaitun Berita Kesihatan
Polyphenols Zaitun Mei Kesan Pembelajaran dan Memori
Hojiblanca Membangunkan Minyak Zaitun dengan Rosemary Extract Said untuk menjadi yang lebih baik untuk menggoreng
Minyak Zaitun snubbed dalam Kajian oleh Canola Wakil
Bagaimana Extra Virgin Minyak Zaitun Boleh Melindungi daripada Penyakit Alzheimer
Minyak Zaitun Boleh Bantuan Anda Makan Kurang
Selain mengukuhkan sistem imun dan membantu melindungi terhadap virus, minyak zaitun juga telah didapati berkesan dalam menentang penyakit seperti:
Kanser: The fitonutrien dalam minyak zaitun, oleocanthal, meniru kesan ibuprofen dalam mengurangkan keradangan, yang boleh mengurangkan risiko kanser payudara dan berulang. Squalene dan lignan adalah antara komponen minyak yang lain yang sedang dikaji untuk kemungkinan kesannya terhadap kanser.
Penyakit Jantung: Minyak zaitun membantu menurunkan paras kolesterol darah yang membawa kepada penyakit jantung.
Tekanan oksidatif: Minyak zaitun kaya dengan antioksidan, terutamanya vitamin E, lama berfikir untuk mengurangkan risiko kanser. Antara minyak tumbuhan, minyak zaitun adalah yang tertinggi dalam lemak monotaktepu, yang tidak mengoksidakan dalam badan, dan ia rendah lemak politaktepu, jenis yang tidak mengoksidakan.
Tekanan darah: Kajian terbaru menunjukkan bahawa penggunaan biasa minyak zaitun boleh membantu mengurangkan kedua-dua sistolik dan tekanan darah diastolik.
Diabetes: Ia telah menunjukkan bahawa makanan yang kaya dengan minyak zaitun, rendah lemak tepu, sederhana kaya dengan karbohidrat dan serat larut dari buah-buahan, sayur-sayuran, kekacang dan bijirin adalah pendekatan yang paling berkesan untuk pesakit kencing manis. Ia membantu lebih rendah "buruk" lipoprotein ketumpatan sambil meningkatkan kawalan gula dalam darah dan meningkatkan sensitiviti insulin.
Obesiti: Walaupun tinggi kalori, minyak zaitun telah ditunjukkan untuk membantu mengurangkan tahap obesiti.
Artritis Reumatoid: Walaupun sebab-sebab yang masih tidak jelas sepenuhnya, kajian baru-baru ini telah membuktikan bahawa orang-orang dengan diet yang mengandungi tahap yang tinggi minyak zaitun adalah kurang kemungkinan untuk membangunkan artritis rheumatiod.
Osteoporosis: A penggunaan yang tinggi minyak zaitun muncul untuk meningkatkan mineral tulang dan dilihat. Ia membantu penyerapan kalsium dan sebagainya memainkan peranan penting dalam membantu pesakit dan dalam mencegah permulaan Osteoporosis.
Minyak Zaitun Mungkin Bantuan Mencegah Strok
Menurut satu kajian baru dari Perancis, individu yang lebih tua yang mengambil minyak zaitun setiap hari mungkin boleh melindungi diri mereka daripada strok. Kajian yang merupakan sebahagian daripada Kajian Tiga-City, satu kajian multicenter berterusan faktor risiko vaskular bagi demensia, telah diterbitkan dalam isu talian Neurologi.
Penyelidik mengumpul maklumat daripada rekod perubatan 7625 individu yang berusia lebih dari 65 tahun dari tiga bandar di Perancis: Bordeaux, Dijon dan Montpellier. Tiada seorang pun daripada para peserta mempunyai sejarah strok. Mereka kemudiannya dikategorikan individu kepada tiga kumpulan berdasarkan penggunaan minyak zaitun mereka. Para penyelidik menyatakan bahawa peserta digunakan kebanyakannya tambahan minyak zaitun dara, kerana itu adalah apa yang biasanya boleh didapati di Perancis.
Selepas 5 tahun terdapat 148 sebatan. Hasil kajian menunjukkan bahawa "intensif" pengguna minyak zaitun, orang-orang yang digunakan untuk kedua-dua masakan dan kuah mempunyai risiko 41 peratus lebih rendah daripada strok berbanding mereka yang tidak menggunakan minyak zaitun di semua. Keputusan ini diperhatikan walaupun selepas menimbangkan berat badan, pemakanan, aktiviti fizikal dan faktor-faktor risiko yang lain.
Diet Minyak Zaitun Mengurangkan Risiko Diabetes Jenis 2
Secara tradisinya diet rendah lemak telah ditetapkan untuk mengelakkan pelbagai penyakit seperti penyakit jantung dan kencing manis. Walaupun kajian menunjukkan bahawa diet lemak yang tinggi boleh meningkatkan risiko penyakit-penyakit tertentu seperti kanser dan kencing manis, ternyata bahawa ia adalah jenis lemak yang penting dan bukannya jumlah lemak. Kita kini tahu bahawa makanan yang kaya dengan lemak monotaktepu seperti yang terdapat dalam minyak zaitun, kacang dan benih sebenarnya melindungi daripada pelbagai penyakit-penyakit kronik.
Satu kajian baru-baru ini diterbitkan dalam Bahasa Sepanyol saintifik jurnal Diabetes Care menunjukkan bahawa gaya pemakanan Mediterranean yang kaya dengan minyak zaitun akan mengurangkan risiko diabetes jenis II dengan hampir 50 peratus berbanding dengan makanan yang rendah lemak. Diabetes jenis II adalah bentuk yang paling biasa dan dicegah diabetes.
Minyak Zaitun Memastikan jantung muda
Diet yang kaya dengan minyak zaitun mungkin dapat melambatkan penuaan jantung. Ia adalah satu fakta yang diketahui bahawa apabila kita semakin tua jantung juga akan melalui proses penuaan yang normal. Arteri mungkin tidak berfungsi serta mereka lakukan dan ini boleh membawa kepada beberapa masalah kesihatan. Walau bagaimanapun, dalam kajian baru-baru ini, penyelidik Sepanyol mendapati bahawa makanan yang kaya dengan minyak zaitun atau lemak monotaktepu lain boleh meningkatkan fungsi arteri individu warga tua.
Kajian yang diterbitkan dalam American Journal of Clinical Nutrition, berbanding kesan daripada diet gaya Mediterranean yang kaya dengan minyak zaitun dengan lemak diet karbohidrat rendah yang tinggi dan makanan yang kaya dengan lemak tepu dan membuat kesimpulan bahawa diet yang kaya dengan minyak zaitun menyebabkan pengurangan kerosakan endothelial dan disfungsi.
Minyak Zaitun Melawan Osteoporosis
Osteoporosis adalah penyakit yang dicirikan oleh penurunan dalam jisim tulang, yang seterusnya menyebabkan seni bina tisu tulang menjadi rapuh. Ini kemudiannya boleh meningkatkan mungkin patah, membuat walaupun sedikit mengetuk membawa maut untuk pesakit.
Penyakit ini diiktiraf sebagai amat ketara di kalangan wanita menopaus untuk siapa penurunan dalam pengeluaran estrogen kemudian melemahkan struktur tulang dan yang paling biasa memberi kesan kepada tulang rusuk, pergelangan tangan, dan pinggang. Untuk kajian ini, ahli sains terutamanya yang berminat dalam bagaimana suplemen minyak zaitun boleh digunakan untuk membantu wanita dalam kategori ini.
Ujian telah dijalankan ke atas tikus menunjukkan keadaan yang setanding dengan manusia menopaus wanita, dengan satu kumpulan yang sedang dirawat secara lisan dengan minyak zaitun. Pada akhir eksperimen, sampel-sampel darah diambil dan diuji untuk tahap kalsium, fosforus, phosphatase alkali (ALP), malondialdehid (MDA), dan nitrat.
Keputusan mendapati bahawa tikus yang tidak dirawat dengan minyak zaitun menunjukkan penurunan yang ketara dalam paras kalsium dan peningkatan yang ketara dalam plasma ALP, MDA, dan tahap nitrat.
Suplemen minyak zaitun terbukti memberi manfaat dan didapati kedua-dua melemahkan perubahan ini dan memberi kesan positif ketebalan tulang.
Minyak Zaitun Boleh Melindungi dari Kemurungan
Sudah menjadi pengetahuan umum bahawa minyak zaitun dan diet Mediterranean memberikan pelbagai manfaat kesihatan. Tetapi apa yang kira-kira manfaat kesihatan emosi? Menurut penyelidik Sepanyol daripada Universiti Navarra dan Las Palmas de Gran Canaria, makanan yang kaya dengan minyak zaitun boleh melindungi dari penyakit mental.
Kajian ini melibatkan 12,059 sukarelawan yang merupakan sebahagian daripada Projek SUN, satu kajian di kalangan bakal Bahasa Sepanyol alumni universiti, bertujuan untuk mengenal pasti penentu pemakanan strok, penyakit jantung dan gangguan lain. Para penyelidik diikuti sukarelawan ini selama lebih 6 tahun dan berkumpul data kepada faktor-faktor gaya hidup seperti diet serta sejarah perubatan. Pada awal tiada kajian sukarelawan mengalami kemurungan, dan menjelang akhir kajian ini, 657 kes baru dikesan.
Data tersebut menunjukkan bahawa sukarelawan yang mempunyai pengambilan yang tinggi lemak trans, lemak hydrogenated didapati terutamanya dalam makanan yang diproses, mempunyai sehingga 48 peratus peningkatan risiko kemurungan berbanding sukarelawan yang tidak mengambil lemak ini. Di samping itu, penyelidik mendapati bahawa pengambilan minyak zaitun dan lemak politaktepu dijumpai dalam ikan dan sayur-sayuran minyak lemak dikaitkan dengan risiko yang lebih rendah daripada kemurungan. Menurut penyelidik penemuan ini menunjukkan bahawa penyakit jantung dan kemurungan mungkin berkongsi beberapa mekanisme yang sama yang berkaitan dengan pemakanan.
Minyak Zaitun Found untuk Bantuan Mencegah Kanser Kulit
Satu kajian yang dijalankan oleh Dr Niva Shapira dari Tel Aviv University di Israel dan Bob Kuklinski Universiti Rockstock di Jerman mendapati bahawa minyak zaitun, bersama-sama dengan komponen lain pemakanan Mediterranean, boleh menyumbang kepada pencegahan melanoma malignan. Melanoma malignan, yang merupakan jenis yang paling berbahaya kanser kulit, boleh diperlahankan dengan pengambilan minyak zaitun, yang kaya dengan antioksidan.
Kajian menunjukkan bahawa badan membangunkan rintangan kepada sinaran merosakkan matahari kerana karotenoid. Karotenoid adalah pigmen warna yang terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran seperti tembikai, tomato, labu dan lobak merah. Minyak zaitun juga telah ditemui untuk melindungi kulit daripada kesan kerosakan sinaran UV.
Diet Mediterranean dan Sindrom metabolik
Manfaat kesihatan diet Mediterranean telah disebut dalam banyak kajian, dan kini dengan kajian baru yang besar yang mengesahkan bahawa ia melindungi dari sindrom metabolik kita mempunyai satu lagi sebab untuk mengamalkan gaya ini makan.
Dr Antonis Pothoulakis, seorang pakar kardiologi intervensi di Klinik Iasis di Chania, memberitahu Minyak Zaitun bahawa sindrom metabolik adalah gabungan obesiti abdomen, tekanan darah tinggi, kolesterol yang tidak normal, dan gula darah tinggi. "Sindrom metabolik adalah dihubungkan dengan wabak obesiti di masa kita, racun perut yang besar metabolisme kita dan metabolisme yang beracun boleh menyebabkan diabetes jenis 2, serangan jantung, strok, atau kematian mengejut," katanya.
Kajian baru termasuk data dari hampir 535,000 orang, dengan kesimpulan bahawa diet gaya Mediterranean, yang merangkumi penggunaan lemak monotaktepu terutamanya dalam bentuk minyak zaitun, pengambilan harian buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin gandum, dan produk tenusu rendah lemak , penggunaan mingguan ikan, ayam, kekacang, dan penggunaan yang rendah daging merah, boleh mengurangkan risiko sindrom metabolik.
Menjelaskan Mengapa minyak zaitun extra Virgin Melindungi Terhadap Kanser Payudara
Kanser payudara adalah jenis yang paling biasa kanser di negara-negara Barat. Penyelidikan yang dijalankan dengan model haiwan menunjukkan bahawa makanan yang kaya dengan lemak secara langsung berkaitan dengan kejadian kanser. Sesetengah jenis lemak bagaimanapun boleh memainkan peranan perlindungan terhadap pembangunan tumor. Begitulah kes minyak zaitun dara, yang kaya dengan asid oleik, asid lemak mono-tak tepu, dan mengandungi beberapa sebatian bioaktif seperti antioksidan. Pengambilan yang sederhana dan tetap minyak zaitun dara, ciri-ciri pemakanan Mediterranean, dikaitkan dengan insiden yang rendah jenis tertentu kanser, termasuk kanser payudara, serta dengan mempunyai peranan perlindungan terhadap penyakit jantung dan masalah kesihatan yang lain.
Terkini Minyak Zaitun Berita Kesihatan
Polyphenols Zaitun Mei Kesan Pembelajaran dan Memori
Hojiblanca Membangunkan Minyak Zaitun dengan Rosemary Extract Said untuk menjadi yang lebih baik untuk menggoreng
Minyak Zaitun snubbed dalam Kajian oleh Canola Wakil
Bagaimana Extra Virgin Minyak Zaitun Boleh Melindungi daripada Penyakit Alzheimer
Minyak Zaitun Boleh Bantuan Anda Makan Kurang
Selain mengukuhkan sistem imun dan membantu melindungi terhadap virus, minyak zaitun juga telah didapati berkesan dalam menentang penyakit seperti:
Kanser: The fitonutrien dalam minyak zaitun, oleocanthal, meniru kesan ibuprofen dalam mengurangkan keradangan, yang boleh mengurangkan risiko kanser payudara dan berulang. Squalene dan lignan adalah antara komponen minyak yang lain yang sedang dikaji untuk kemungkinan kesannya terhadap kanser.
Penyakit Jantung: Minyak zaitun membantu menurunkan paras kolesterol darah yang membawa kepada penyakit jantung.
Tekanan oksidatif: Minyak zaitun kaya dengan antioksidan, terutamanya vitamin E, lama berfikir untuk mengurangkan risiko kanser. Antara minyak tumbuhan, minyak zaitun adalah yang tertinggi dalam lemak monotaktepu, yang tidak mengoksidakan dalam badan, dan ia rendah lemak politaktepu, jenis yang tidak mengoksidakan.
Tekanan darah: Kajian terbaru menunjukkan bahawa penggunaan biasa minyak zaitun boleh membantu mengurangkan kedua-dua sistolik dan tekanan darah diastolik.
Diabetes: Ia telah menunjukkan bahawa makanan yang kaya dengan minyak zaitun, rendah lemak tepu, sederhana kaya dengan karbohidrat dan serat larut dari buah-buahan, sayur-sayuran, kekacang dan bijirin adalah pendekatan yang paling berkesan untuk pesakit kencing manis. Ia membantu lebih rendah "buruk" lipoprotein ketumpatan sambil meningkatkan kawalan gula dalam darah dan meningkatkan sensitiviti insulin.
Obesiti: Walaupun tinggi kalori, minyak zaitun telah ditunjukkan untuk membantu mengurangkan tahap obesiti.
Artritis Reumatoid: Walaupun sebab-sebab yang masih tidak jelas sepenuhnya, kajian baru-baru ini telah membuktikan bahawa orang-orang dengan diet yang mengandungi tahap yang tinggi minyak zaitun adalah kurang kemungkinan untuk membangunkan artritis rheumatiod.
Osteoporosis: A penggunaan yang tinggi minyak zaitun muncul untuk meningkatkan mineral tulang dan dilihat. Ia membantu penyerapan kalsium dan sebagainya memainkan peranan penting dalam membantu pesakit dan dalam mencegah permulaan Osteoporosis.
Minyak Zaitun Mungkin Bantuan Mencegah Strok
Menurut satu kajian baru dari Perancis, individu yang lebih tua yang mengambil minyak zaitun setiap hari mungkin boleh melindungi diri mereka daripada strok. Kajian yang merupakan sebahagian daripada Kajian Tiga-City, satu kajian multicenter berterusan faktor risiko vaskular bagi demensia, telah diterbitkan dalam isu talian Neurologi.
Penyelidik mengumpul maklumat daripada rekod perubatan 7625 individu yang berusia lebih dari 65 tahun dari tiga bandar di Perancis: Bordeaux, Dijon dan Montpellier. Tiada seorang pun daripada para peserta mempunyai sejarah strok. Mereka kemudiannya dikategorikan individu kepada tiga kumpulan berdasarkan penggunaan minyak zaitun mereka. Para penyelidik menyatakan bahawa peserta digunakan kebanyakannya tambahan minyak zaitun dara, kerana itu adalah apa yang biasanya boleh didapati di Perancis.
Selepas 5 tahun terdapat 148 sebatan. Hasil kajian menunjukkan bahawa "intensif" pengguna minyak zaitun, orang-orang yang digunakan untuk kedua-dua masakan dan kuah mempunyai risiko 41 peratus lebih rendah daripada strok berbanding mereka yang tidak menggunakan minyak zaitun di semua. Keputusan ini diperhatikan walaupun selepas menimbangkan berat badan, pemakanan, aktiviti fizikal dan faktor-faktor risiko yang lain.
Diet Minyak Zaitun Mengurangkan Risiko Diabetes Jenis 2
Secara tradisinya diet rendah lemak telah ditetapkan untuk mengelakkan pelbagai penyakit seperti penyakit jantung dan kencing manis. Walaupun kajian menunjukkan bahawa diet lemak yang tinggi boleh meningkatkan risiko penyakit-penyakit tertentu seperti kanser dan kencing manis, ternyata bahawa ia adalah jenis lemak yang penting dan bukannya jumlah lemak. Kita kini tahu bahawa makanan yang kaya dengan lemak monotaktepu seperti yang terdapat dalam minyak zaitun, kacang dan benih sebenarnya melindungi daripada pelbagai penyakit-penyakit kronik.
Satu kajian baru-baru ini diterbitkan dalam Bahasa Sepanyol saintifik jurnal Diabetes Care menunjukkan bahawa gaya pemakanan Mediterranean yang kaya dengan minyak zaitun akan mengurangkan risiko diabetes jenis II dengan hampir 50 peratus berbanding dengan makanan yang rendah lemak. Diabetes jenis II adalah bentuk yang paling biasa dan dicegah diabetes.
Minyak Zaitun Memastikan jantung muda
Diet yang kaya dengan minyak zaitun mungkin dapat melambatkan penuaan jantung. Ia adalah satu fakta yang diketahui bahawa apabila kita semakin tua jantung juga akan melalui proses penuaan yang normal. Arteri mungkin tidak berfungsi serta mereka lakukan dan ini boleh membawa kepada beberapa masalah kesihatan. Walau bagaimanapun, dalam kajian baru-baru ini, penyelidik Sepanyol mendapati bahawa makanan yang kaya dengan minyak zaitun atau lemak monotaktepu lain boleh meningkatkan fungsi arteri individu warga tua.
Kajian yang diterbitkan dalam American Journal of Clinical Nutrition, berbanding kesan daripada diet gaya Mediterranean yang kaya dengan minyak zaitun dengan lemak diet karbohidrat rendah yang tinggi dan makanan yang kaya dengan lemak tepu dan membuat kesimpulan bahawa diet yang kaya dengan minyak zaitun menyebabkan pengurangan kerosakan endothelial dan disfungsi.
Minyak Zaitun Melawan Osteoporosis
Osteoporosis adalah penyakit yang dicirikan oleh penurunan dalam jisim tulang, yang seterusnya menyebabkan seni bina tisu tulang menjadi rapuh. Ini kemudiannya boleh meningkatkan mungkin patah, membuat walaupun sedikit mengetuk membawa maut untuk pesakit.
Penyakit ini diiktiraf sebagai amat ketara di kalangan wanita menopaus untuk siapa penurunan dalam pengeluaran estrogen kemudian melemahkan struktur tulang dan yang paling biasa memberi kesan kepada tulang rusuk, pergelangan tangan, dan pinggang. Untuk kajian ini, ahli sains terutamanya yang berminat dalam bagaimana suplemen minyak zaitun boleh digunakan untuk membantu wanita dalam kategori ini.
Ujian telah dijalankan ke atas tikus menunjukkan keadaan yang setanding dengan manusia menopaus wanita, dengan satu kumpulan yang sedang dirawat secara lisan dengan minyak zaitun. Pada akhir eksperimen, sampel-sampel darah diambil dan diuji untuk tahap kalsium, fosforus, phosphatase alkali (ALP), malondialdehid (MDA), dan nitrat.
Keputusan mendapati bahawa tikus yang tidak dirawat dengan minyak zaitun menunjukkan penurunan yang ketara dalam paras kalsium dan peningkatan yang ketara dalam plasma ALP, MDA, dan tahap nitrat.
Suplemen minyak zaitun terbukti memberi manfaat dan didapati kedua-dua melemahkan perubahan ini dan memberi kesan positif ketebalan tulang.
Minyak Zaitun Boleh Melindungi dari Kemurungan
Sudah menjadi pengetahuan umum bahawa minyak zaitun dan diet Mediterranean memberikan pelbagai manfaat kesihatan. Tetapi apa yang kira-kira manfaat kesihatan emosi? Menurut penyelidik Sepanyol daripada Universiti Navarra dan Las Palmas de Gran Canaria, makanan yang kaya dengan minyak zaitun boleh melindungi dari penyakit mental.
Kajian ini melibatkan 12,059 sukarelawan yang merupakan sebahagian daripada Projek SUN, satu kajian di kalangan bakal Bahasa Sepanyol alumni universiti, bertujuan untuk mengenal pasti penentu pemakanan strok, penyakit jantung dan gangguan lain. Para penyelidik diikuti sukarelawan ini selama lebih 6 tahun dan berkumpul data kepada faktor-faktor gaya hidup seperti diet serta sejarah perubatan. Pada awal tiada kajian sukarelawan mengalami kemurungan, dan menjelang akhir kajian ini, 657 kes baru dikesan.
Data tersebut menunjukkan bahawa sukarelawan yang mempunyai pengambilan yang tinggi lemak trans, lemak hydrogenated didapati terutamanya dalam makanan yang diproses, mempunyai sehingga 48 peratus peningkatan risiko kemurungan berbanding sukarelawan yang tidak mengambil lemak ini. Di samping itu, penyelidik mendapati bahawa pengambilan minyak zaitun dan lemak politaktepu dijumpai dalam ikan dan sayur-sayuran minyak lemak dikaitkan dengan risiko yang lebih rendah daripada kemurungan. Menurut penyelidik penemuan ini menunjukkan bahawa penyakit jantung dan kemurungan mungkin berkongsi beberapa mekanisme yang sama yang berkaitan dengan pemakanan.
Minyak Zaitun Found untuk Bantuan Mencegah Kanser Kulit
Satu kajian yang dijalankan oleh Dr Niva Shapira dari Tel Aviv University di Israel dan Bob Kuklinski Universiti Rockstock di Jerman mendapati bahawa minyak zaitun, bersama-sama dengan komponen lain pemakanan Mediterranean, boleh menyumbang kepada pencegahan melanoma malignan. Melanoma malignan, yang merupakan jenis yang paling berbahaya kanser kulit, boleh diperlahankan dengan pengambilan minyak zaitun, yang kaya dengan antioksidan.
Kajian menunjukkan bahawa badan membangunkan rintangan kepada sinaran merosakkan matahari kerana karotenoid. Karotenoid adalah pigmen warna yang terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran seperti tembikai, tomato, labu dan lobak merah. Minyak zaitun juga telah ditemui untuk melindungi kulit daripada kesan kerosakan sinaran UV.
Diet Mediterranean dan Sindrom metabolik
Manfaat kesihatan diet Mediterranean telah disebut dalam banyak kajian, dan kini dengan kajian baru yang besar yang mengesahkan bahawa ia melindungi dari sindrom metabolik kita mempunyai satu lagi sebab untuk mengamalkan gaya ini makan.
Dr Antonis Pothoulakis, seorang pakar kardiologi intervensi di Klinik Iasis di Chania, memberitahu Minyak Zaitun bahawa sindrom metabolik adalah gabungan obesiti abdomen, tekanan darah tinggi, kolesterol yang tidak normal, dan gula darah tinggi. "Sindrom metabolik adalah dihubungkan dengan wabak obesiti di masa kita, racun perut yang besar metabolisme kita dan metabolisme yang beracun boleh menyebabkan diabetes jenis 2, serangan jantung, strok, atau kematian mengejut," katanya.
Kajian baru termasuk data dari hampir 535,000 orang, dengan kesimpulan bahawa diet gaya Mediterranean, yang merangkumi penggunaan lemak monotaktepu terutamanya dalam bentuk minyak zaitun, pengambilan harian buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin gandum, dan produk tenusu rendah lemak , penggunaan mingguan ikan, ayam, kekacang, dan penggunaan yang rendah daging merah, boleh mengurangkan risiko sindrom metabolik.
Menjelaskan Mengapa minyak zaitun extra Virgin Melindungi Terhadap Kanser Payudara
Kanser payudara adalah jenis yang paling biasa kanser di negara-negara Barat. Penyelidikan yang dijalankan dengan model haiwan menunjukkan bahawa makanan yang kaya dengan lemak secara langsung berkaitan dengan kejadian kanser. Sesetengah jenis lemak bagaimanapun boleh memainkan peranan perlindungan terhadap pembangunan tumor. Begitulah kes minyak zaitun dara, yang kaya dengan asid oleik, asid lemak mono-tak tepu, dan mengandungi beberapa sebatian bioaktif seperti antioksidan. Pengambilan yang sederhana dan tetap minyak zaitun dara, ciri-ciri pemakanan Mediterranean, dikaitkan dengan insiden yang rendah jenis tertentu kanser, termasuk kanser payudara, serta dengan mempunyai peranan perlindungan terhadap penyakit jantung dan masalah kesihatan yang lain.
KISMIS
kismis merah sebanyak 21 biji setiap hari sebelum
sarapan pagi, maka dia tidak akan tertimpa
penyakit kecuali kematian”.
Nabi Muhammad SAW bersabda: “Biasakanlah memakan
kismis karena kismis dapat menghilangkan kepahitan
(empedu/cairan kuning), menghilangkan lendir,
menyehatkan badan, membaguskan rupa, menguatkan saraf
dan menghilangkan letih”.
Imam Ali a.s. bersabda: “Barangsiapa memakan 21 biji
kismis merah, maka dia tidak akan melihat pada
jasadnya suatu yang tidak disenangi”.
Imam Ali a.s. bersabda: “Kismis dapat menguatkan
jantung, menghilangkan penyakit, menghilangkan panas
dan memulihkan kesehatan jiwa”.
Pada riwayat lain dari Abi Ja’far At-thusi disebutkan
bahwa kismis dapat menghilangkan lendir dan
menyehatkan jiwa”.
10 Manfaat Kesihatan Kismis
Pada pandangan pertama, kismis mungkin enak untuk anda kerana penampilan gelap mereka, berkerut kering. Walau bagaimanapun, penampilan mereka selain, kismis sebenarnya dianggap alternatif yang sihat semulajadi untuk gula-gula. Pada mulanya, kismis seperti prun-telah didapati amat berkesan dalam rawatan aduan gastrousus, khususnya sembelit. Lebih banyak penyelidikan menunjukkan bahawa bahan-bahan tertentu dalam kismis mempunyai kesan yang baik pada hampir setiap sistem dalam badan. Malah, kismis telah datang yang dikenali sebagai makanan snek sihat. Jadi, masa depan anda mengidamkan gula-gula atau coklat, cuba makan kismis sebaliknya dan mengambil kira manfaat kesihatan berikut bahawa mereka boleh menawarkan.
1. Meningkatkan Bekalan Tenaga Anda
Jika anda seorang atlet atau bina badan yang memerlukan satu sumber yang baik tenaga dan sesuatu untuk sebahagian besar sehingga badan anda dengan berat tertentu, kismis yang baik untuk anda kerana ianya sarat dengan gula, khususnya fruktosa dan glukosa. Makan kismis juga menggalakkan penyerapan cekap vitamin, protein dan nutrien lain dalam badan anda. Oleh itu, mereka juga membantu dalam membina sistem imun anda.
2. Penghadaman Aids
Selepas pengambilan, gentian dalam kismis membengkak kerana mereka menyerap air, sekali gus menggalakkan kesan julap dan sekali gus melegakan sembelit. Pengambilan kismis membantu dalam mengekalkan pergerakan usus biasa, dengan gentian menyapu bersih toksin dan bahan buangan dari saluran gastrousus.
3. Meningkatkan Kesihatan Mulut
Tidak seperti gula-gula, kismis mengandungi asid oleanolic, yang menyediakan perlindungan terhadap kaviti dan kerosakan gigi, dan menghalang pertumbuhan bakteria berbahaya yang boleh menyebabkan gingivitis dan lain-lain penyakit periodontal.
4. Meningkatkan Kesihatan Tulang
Kismis adalah sumber yang kaya dengan kalsium, yang diperlukan untuk menguatkan tulang dan gigi. Mikronutrien yang banyak terdapat dalam kismis-boron-bantu dalam penyerapan kalsium dan pembentukan tulang. Jika anda seorang wanita menopaus, kismis adalah snek yang baik untuk anda kerana kalsium dan boron yang hadir di dalamnya membantu menghalang pembangunan osteoporosis.
5. Keasidan Pengurangan Badan
Kandungan kalium dan magnesium kismis membantu mengurangkan keasidan (satu keadaan metabolik yang tidak normal yang dikenali sebagai asidosis) dan membuang toksin dari badan, yang boleh menyebabkan penyakit seperti arthritis, gout, batu karang dan penyakit jantung.
6. Merawat Jangkitan
Kismis mengandungi bahan-bahan yang dipanggil fitonutrien polifenolik yang mempunyai ciri-ciri anti-radang dan anti-bakteria. Ini polifenol telah didapati demam yang lebih rendah dengan membunuh bakteria yang menyebabkan jangkitan yang sedia ada.
7. Melindungi Mata
Fitonutrien polifenolik dalam kismis juga mempunyai sifat antioksidan yang melindungi mata daripada radikal bebas yang boleh menyebabkan perkembangan katarak, degenerasi makula, buta dan lain-lain gangguan visual.
8. Merawat Anemia
Kismis kaya dengan besi dan tembaga, yang diperlukan dalam pembentukan sel-sel darah merah. Kismis juga membantu untuk membetulkan besi anemia kekurangan dan menggalakkan pembekuan darah semasa penyembuhan luka.
9. Pencegahan Kanser
Polifenolik antioksidan dalam kismis, yang dikenali sebagai catechin, memberikan perlindungan terhadap radikal bebas, yang menyebabkan perkembangan tumor, khususnya kanser kolon.
10. Merangsang Seksualiti
Anda boleh mencari rangsangan semula jadi melalui penggunaan biasa kismis. Satu asid amino dalam kismis dipanggil arginina membantu untuk membangkitkan nafsu.
Manfaat NYA mengatasi nilai WANG anda
sarapan pagi, maka dia tidak akan tertimpa
penyakit kecuali kematian”.
Nabi Muhammad SAW bersabda: “Biasakanlah memakan
kismis karena kismis dapat menghilangkan kepahitan
(empedu/cairan kuning), menghilangkan lendir,
menyehatkan badan, membaguskan rupa, menguatkan saraf
dan menghilangkan letih”.
Imam Ali a.s. bersabda: “Barangsiapa memakan 21 biji
kismis merah, maka dia tidak akan melihat pada
jasadnya suatu yang tidak disenangi”.
Imam Ali a.s. bersabda: “Kismis dapat menguatkan
jantung, menghilangkan penyakit, menghilangkan panas
dan memulihkan kesehatan jiwa”.
Pada riwayat lain dari Abi Ja’far At-thusi disebutkan
bahwa kismis dapat menghilangkan lendir dan
menyehatkan jiwa”.
10 Manfaat Kesihatan Kismis
Pada pandangan pertama, kismis mungkin enak untuk anda kerana penampilan gelap mereka, berkerut kering. Walau bagaimanapun, penampilan mereka selain, kismis sebenarnya dianggap alternatif yang sihat semulajadi untuk gula-gula. Pada mulanya, kismis seperti prun-telah didapati amat berkesan dalam rawatan aduan gastrousus, khususnya sembelit. Lebih banyak penyelidikan menunjukkan bahawa bahan-bahan tertentu dalam kismis mempunyai kesan yang baik pada hampir setiap sistem dalam badan. Malah, kismis telah datang yang dikenali sebagai makanan snek sihat. Jadi, masa depan anda mengidamkan gula-gula atau coklat, cuba makan kismis sebaliknya dan mengambil kira manfaat kesihatan berikut bahawa mereka boleh menawarkan.
1. Meningkatkan Bekalan Tenaga Anda
Jika anda seorang atlet atau bina badan yang memerlukan satu sumber yang baik tenaga dan sesuatu untuk sebahagian besar sehingga badan anda dengan berat tertentu, kismis yang baik untuk anda kerana ianya sarat dengan gula, khususnya fruktosa dan glukosa. Makan kismis juga menggalakkan penyerapan cekap vitamin, protein dan nutrien lain dalam badan anda. Oleh itu, mereka juga membantu dalam membina sistem imun anda.
2. Penghadaman Aids
Selepas pengambilan, gentian dalam kismis membengkak kerana mereka menyerap air, sekali gus menggalakkan kesan julap dan sekali gus melegakan sembelit. Pengambilan kismis membantu dalam mengekalkan pergerakan usus biasa, dengan gentian menyapu bersih toksin dan bahan buangan dari saluran gastrousus.
3. Meningkatkan Kesihatan Mulut
Tidak seperti gula-gula, kismis mengandungi asid oleanolic, yang menyediakan perlindungan terhadap kaviti dan kerosakan gigi, dan menghalang pertumbuhan bakteria berbahaya yang boleh menyebabkan gingivitis dan lain-lain penyakit periodontal.
4. Meningkatkan Kesihatan Tulang
Kismis adalah sumber yang kaya dengan kalsium, yang diperlukan untuk menguatkan tulang dan gigi. Mikronutrien yang banyak terdapat dalam kismis-boron-bantu dalam penyerapan kalsium dan pembentukan tulang. Jika anda seorang wanita menopaus, kismis adalah snek yang baik untuk anda kerana kalsium dan boron yang hadir di dalamnya membantu menghalang pembangunan osteoporosis.
5. Keasidan Pengurangan Badan
Kandungan kalium dan magnesium kismis membantu mengurangkan keasidan (satu keadaan metabolik yang tidak normal yang dikenali sebagai asidosis) dan membuang toksin dari badan, yang boleh menyebabkan penyakit seperti arthritis, gout, batu karang dan penyakit jantung.
6. Merawat Jangkitan
Kismis mengandungi bahan-bahan yang dipanggil fitonutrien polifenolik yang mempunyai ciri-ciri anti-radang dan anti-bakteria. Ini polifenol telah didapati demam yang lebih rendah dengan membunuh bakteria yang menyebabkan jangkitan yang sedia ada.
7. Melindungi Mata
Fitonutrien polifenolik dalam kismis juga mempunyai sifat antioksidan yang melindungi mata daripada radikal bebas yang boleh menyebabkan perkembangan katarak, degenerasi makula, buta dan lain-lain gangguan visual.
8. Merawat Anemia
Kismis kaya dengan besi dan tembaga, yang diperlukan dalam pembentukan sel-sel darah merah. Kismis juga membantu untuk membetulkan besi anemia kekurangan dan menggalakkan pembekuan darah semasa penyembuhan luka.
9. Pencegahan Kanser
Polifenolik antioksidan dalam kismis, yang dikenali sebagai catechin, memberikan perlindungan terhadap radikal bebas, yang menyebabkan perkembangan tumor, khususnya kanser kolon.
10. Merangsang Seksualiti
Anda boleh mencari rangsangan semula jadi melalui penggunaan biasa kismis. Satu asid amino dalam kismis dipanggil arginina membantu untuk membangkitkan nafsu.
Manfaat NYA mengatasi nilai WANG anda
"MUROH SOKMO"